Spoturi cu LED

                  Spoturile cu LED moderne sunt “hit” la iluminatul caznic și comercial dar încă mulți oameni nu știu care sunt avantajele lor și cu ce se distinge din celelalte spoturi.
                  Prima diferență și cea mai importantă este că spoturile cu LED plate emite o lumină uniformă sub un unghi fascicul luminos peste 150 de grade, care vă ajută să iluminați egal toată încăperea fără să apar zone cu pete foarte luminoase sau întunecoase.
                   Celelalte spoturi iar folosesc leduri foarte direcționate cu unghi fascicul de lumină în jur de 45-60 de grade și de la acestea lumina este foarte concentrată la o anumită zonă . Spoturile acestea de asemenea au avantaje când se folosesc pentru efecte luminoase decorative specifice, dar nu sunt foarte potrivite pentru iluminat general caznic.

                   Cea a doua diferență este în ledurile folosite – la spoturile mai noi se folosesc ledurile SMD2835 cu putere de 0.2W care au o cantitate de lumină mai mare cu 20-30% la watt consumat în comparație cu vechile modele de spoturi cu LED de 1W și respectiv emite o cantitate de căldura mai mică.
                   A treia diferență este dimensiunea. Datorită ledurilor noi cu emitere de căldură mai mică spoturile LED sunt foarte compacte, la acestea nu este necesar să se folosească radiatori mari și grosimea lor este abia 3-4 centimetri spre deosebire de spoturile vechi pentru care este necesar un spațiu liber de 8-10cm în tavanele false, în care o să le monteze.
                   După culoarea luminii care emite sunt două tipuri de spoturi cu LED:
- De lumină albă caldă 2700-3000K – preferate pentru uzul caznic. Lumina albă caldă nu supară ochii și se apropie maxim de lumina becurilor cu incandescență.
- De lumină albă rece 6000-6500K – preferate pentru birouri, magazine și alte unități comerciale. Lumina aceasta este apropiată de lămpile fluorescente, care se recomandă pentru iluminat industrial.
                   Majoritatea din spoturile cu LED sunt cu un grad de protecție la umiditate IP20 și puteți să le folosiți și în băi dar numai în așa numita zona 3. Aceasta este zona unde nu cad stropi de apă din duș sau chiuvetă.
                   Calculul iluminatului cu spoturi LED – Calculul iluminatului este strict individual pentru fiecare cameră și formulă următoare este aproximativă. După aceasta trebuie să aveți câte 1W de putere la fiecare metru cub din încăperea dumneavoastră.
                   Calculați volumul încăperii - lungime x lățime x înălțime. De exemplu dacă camera dumneavoastră este 4m. x 4m. x 3m. volumul este 48m3. Asta înseamnă că veți trebui spoturi LED cu putere de 45-50W.  Pentru camera aceasta este potrivi să folosiți 15 bucăți din spoturile LED de 3W, 8 bucăți din spoturile de 6W, 5 bucăți din spoturile de 9W sau 4 bucăți din cele de 12W. Dar alegerea este a dumneavoastră, depinde de formă încăperii și aranjarea corpurilor de iluminat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.